Abimato the Open HR Platform

Mindenkin van egy szám a munkahelyén

TE HOGY ÉRZED MAGAD!!!

TE! TE, aki a youtube-ot nézed és a munka világában vagy elveszve és nem tudod, hogy mi legyen veled, TE hogyan érzed magad?

Szám akarsz lenni? Szám vagy-e a mindennapokban, vagy megbecsült fontos része annak a cégnek ahol dolgozol?

– Csubakka tejjel fogja inni a kávéját.
– Csubakka fiú?
– Csubakka fiú!
– Nincs több kérdésem.

Moldován Csaba:
Hogyan működik a bizalom és a megbízhatóság a munkahelyen?
Megbízhatóság – Bizalom, a munkahelyen.

Szilárdi Tamás:
A megbízhatóság és bizalom az két külön fogalom, a megbízhatóság alap feltétel, hogy egy feladattal meg tudjak bízni egy alkalmazottat, rá bízhatok-e valamit, enélkül nem is megy a munkahely. Az alkalmazottnak azt a melót, amit rábíznak el kell végeznie. Hogy a bizalom kialakul-e munkáltató és megbízott között, hát úgy érzem, ez egyre inkább nem része sajnos a mai munkafolyamatoknak. Sajnos nem része a világnak.

Ami apáinkra jellemző volt, hogy ledolgoztak egy életet egy munkahelyen már nem működik. Ha valaki 5 évet tölt el egy helyen, az már kifejezetten hosszú idő. Megszületett egy speciális munkaerő körforgás, megvan minden iparágon belül a kör, ahol a munkaerő adott esetben vissza is tér ugyanoda.

MCS:
Munkáltatói szempontból jó az nekem, hogy az általam képzett, tanított, számomra bizalmasan kezelt munkavállaló elhagy engem egy konkurensem miatt – Hiszen az azonos iparág általában konkurenst jelent?

Máshogy megfogalmazva, hogyan tudom megtartani ezeket az embereket, mennyire számít a megbízhatóság és a bizalom?

SZT:
Nézd munkáltatói szemponntból, munkáltatóként te nem mondod, nem mondhatod az alkalmazottnak, hogy fontos vagy nekem.

MCS:
Én ezzel nem értek egyet! Miért nem mondhatjuk? Ebben a világban nem mondhatja a munkáltató, hogy szükségem van rád?

SZT:
Így van, mert értéket adva a munkáltató kezébe, akkor adott esetben felém, mint munkaadó felé sebezhetőséget jelenthet, mert a munkavállaló rögtön folyamodhat fizetésemelésért.

MCS:
Fizetésemelés? Ami azért van, mert ma Magyarországon kisebb az átlagfizetés?

SZT:
Nem, Magyarország nyitott gazdaság, ami máshol megtörténik, az begyűrűzik hozzánk is, mindent pénzben mérünk. Mindent kifizethetek. Nembaj ha meghalt az apád rákban, mert szétdohányozta az agyát, én kárpótólhatlak néhány millió dollárral, mert minden kifizethető pénzben.

MCS:
Azt értem, hogy minden megvásárolható és a munkaerőt a munkaadó “megveszi” az aktuális igények szerint. Hosszú távon munkáltatóként számomra viszont fontos, hogy azok akikkel együtt dolgozom és megbízhatóan teljesítenek és kialakul egy bizalom, azok felé a megbízhatóságot én közlöm feléjük.

SZT:
Persze, mindenkinek a munkáltatói viselkedése a saját jellemétől függ, mindez addig működik, amíg személyes kapcsolatot tudsz ápolni a munkavállalóiddal, de ezt nem fogod tudni megtenni egy 400 fős, egy négyezer vagy negyevenezer fős vállalatnál meg pláne nem. Innentől minden stratisztikai kérdéssé válik.

Így történik ez az ügyfelekkel is, aki nem panaszkodik a szolgáltatásomra, az automatikusan elégedett ügyfél. Hiszen nem panaszkodtál, ettől még lehet szar a termékem.

MCS:
Van egy határérték, ami felett a megbízhatóság még jelen van, de mi emberek számmá alakulunk át és a bizalom megszűnik. Ettől el lehet menekülni, ha valaki nem szeretné. Gondolkodjunk el azon, hogy kell-e bárkivel a cégben közvetlen kapcsolatban állnunk, hogy a bizalom kialakuljon. Lehet-e bizalom ember és cég között, lehet-e bizalom munkáltató és cégforma között?

Te hogy érzed?
Lehet bizalmat építeni vállalat és munkavállaló között?

  1. Oct 11.2018 / 9:04 am / Reply

    Nektek mi a véleményetek erről?

  2. Oct 11.2018 / 2:56 pm / Reply

    Nekem az a véleményem erről, hogy a munkáltató és a munkavállaló kapcsolata az egy érdekek mentén létrejövő reláció.

    Olyan ez mint a pénz absztrakciója: adok vmit, cserébe kapok vmit.

    Itt a munkavállaló a tudásán és képességin túl az idejét és rendelkezésreállását adja.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.